Fondation Beyeler Extension Competition

The Foundation Beyeler Extension was an invited competition to design an extension to meet increasing visitors demand. The museum lies in an idyllic setting within a park full of mature trees and lily ponds, looking out across fields of corn towards vineyards rising on the foothills of the Black Forest. The museum building hopes to blend elegantly into this cultivated landscape while offering magnificent views of its surroundings.

The proposed design was conceptualized from stepping layers creating spaces for encounter that encourage communication and contemplation while preserving the exhibition spaces as the central Involvement of the building. The steps are shifted to create a harmonious circulation that fuses the interaction of architecture, art and landscape. Inside the gallery, inspired by the existing Renzo Piano’s building, daylight and artificial lighting through the roof and steps combine to present the works of art to their fullest advantage. The combination of architecture, art and landscape, provides visitors with a ideal environment for contemplative art viewing and active art education.

Spaces created by the shifted volumes also allows for opportunity to implement additional projects such as sculptures and performances in the open air. Visitors of all backgrounds and age groups should be inspired and feel welcome, whether they come alone, with others or in a group.

Project: Foundation Beyeler Extension
Program: Gallery, Lecture
Location: Basel, Switzerland
Project Area: 3,230 m2
Year/Status: 2016, invited competition
Involvement: SFA Assistant Team Leader

Overview

The Foundation Beyeler Extension was an invited competition to design an extension to meet increasing visitors demand.

Client

Fondation Beyeler

Services

Design Architect

Skills

Architecture Design
CG Renders
Competition